Aulie & Bergstad

HVA: Aulie & Bergstad
HVOR: Telemarksgalleriet
NÅR: 04.03. – 10.05.2017
KURATERT AV: Susanne Grina Lange og Helene Brekke

 

Det finnes flere interessante fellestrekk i kunstnerskapene til Reidar Aulie og Terje Bergstad – blant annet deres sosiale samvittighet. Utstillingen ser nærmere på de to kunstnerne og hva slags slektskap vi kan finne i kunstnerskapene. Utstillingen tar utgangspunkt i noen sentrale motivkretser som begge kunstneren har interessert seg for på forskjellig vis; krigsbilder, lidelsesstudier, bymotiv og skildringer av «den lille mannen» eller «mannen i gata».

Aulie (f. 1904- d.1977) og  Bergstad (f.1938 –d.2014), som var lærer og elev, kan sies å ha hatt mye til felles. Ikke bare deres selvforståelse som kunstnere og en sterk sosial samvittighet, men også deres tematikk og motivkrets. De var begge opptatte av å skildre de svake i samfunnet og begge kunstnere var politisk engasjert på venstresiden. Engasjementet de delte kan sies å ha kommet til uttrykk på to svært forskjellige måter.

Utstillingen viser verk fra Norsk Industriarebdiermuseums samling, AOFs kunstsamling, samt innlån fra Tangen-samlingen og KODE, Eidsberg Sparebanks kunstsamling og Arbeiderpartiet.

Det produsertes en katalog til utstillingen med tekster av Karin Hellandsjø, Ole-Richard Høisæther og Susanne Grina Lange. Katalogen er støttet av Fritt ord.

Omtale
Telen 01.03.17. «Arbeider’n i kunsten» (PDF).
Dagsavisen 03.03.17.  «Arbeiderhistorien på tivoli» (PDF). Også på nett.
Telen 06.03.17. Mektig åpning av sterk utstilling (PDF)
Radio Rjukan 07.03.17: «Aulie og Bergstad i ny stor utstilling på Telemarksgalleriet» (på nett)

Legg igjen en kommentar